Skip to content

Sociaal Plan KLM grond: overleg ‘ja’, maar zonder blinddoek!

Sociaal Plan KLM grond: overleg ‘ja’, maar zonder blinddoek!

Onze mooie KLM bevindt zich in de grootste crisis van haar bestaan. Met lede ogen moeten we aanzien dat het corona virus ernstige financiële schade heeft veroorzaakt. In het ‘nieuwe normaal’ zal de omvang van KLM kleiner worden. Door capaciteitsverlies geeft KLM aan dat daardoor gedwongen ontslagen niet uitgesloten kunnen worden. Deze onzekerheid over de toekomst leeft bij heel veel van de leden, en bestuursleden van de NVLT. We zijn allemaal KLM collega’s en delen dus ook samen de zorg voor de toekomst.

Bijlage 15 is de basis
Om de gevolgen van eventuele gedwongen ontslagen op te vangen zijn sociale afspraken ofwel een sociaal plan nodig. Deze staan al in ‘Bijlage 15’ van de KLM cao, maar KLM meent in haar communicatie dat deze “onuitvoerbaar” is.

De NVLT is het daar niet mee eens en heeft een onafhankelijk onderzoek over de status van de bijlage laten uitvoeren. De Bijlage mag dan wel 27 jaar oud zijn, maar de intenties van ‘toen’ zijn er nog steeds. De bijlage biedt hulp voor de werknemers om ander werk binnen KLM te kunnen krijgen, en als het niet anders kan dat er van werknemers afscheid genomen moet worden, dat zij dan wel met acceptabele financiële vergoeding kunnen vertrekken.

Dit zullen onze uitganspunten zijn en blijven, welk sociaal plan dan ook!

Overleg
Een sociaal plan is heel complex en zeer ingrijpend. Dat vraagt dus aandacht en zorg. Afgelopen week vond een eerste gesprek met KLM plaats en daarin bleek dat KLM van mening was dat wij gerust vooraf een sociaal plan kunnen afspreken, zonder dat wij over de planning en gevolgen van de aanstaande herstructurering geïnformeerd hoefde te zijn. KLM noemt deze informatie zelfs “irrelevant”.

Wij weten wel beter, voor een sociaal plan dat zoveel mogelijk ondersteuning geeft is het júist van belang om te weten hoeveel collega’s geraakt gaan worden en in welke functies en afdelingen dit gaat afspelen. Dáár kan je “maatwerk” afspraken over maken in plaats van een standaard verhaal dat voor iedereen gelijk is.

Even geduld
We snappen dat iedereen graag wil weten wat de toekomst brengt, zeker als het mocht komen tot gedwongen ontslagen. Het belangrijkste wat we nu kunnen melden is: we zijn druk bezig om jullie belangen zo goed mogelijk te behartigen. Ons uitgangspunt is en blijft maximaal behoud van werkgelegenheid voor technici. Daar zetten we op in, ook bij afspraken in een sociaal plan.
Om jullie gerusts te stellen; wij zijn van mening dat er een goed sociaal plan gaat komen, maar het heeft even tijd nodig.

Wij willen constructief verder kunnen praten

We kunnen niet onderhandelen met een blinddoek voor, daarom vragen we KLM om ons met de groots mogelijke openheid over de planning en de inhoud van de herstructurering ons zo snel mogelijk te informeren. Hiermee kunnen wij goed beslagen ten ijs komen, en kunnen we onze verantwoordelijkheid als bond nemen zodat wij constructief met KLM verder kunnen praten.

Als je vragen en/of opmerking hebt, kun je te allen tijde contact met ons opnemen via info@nvlt.org.

Het bestuur

Back To Top
Zoeken