Skip to content

De sociale gevolgen van de ecologische transitie

OMNES-conferentie juli 2024

Cliquez pour la version française

 

 

 

 

 

 

Op 4 juli 2024 woonden vertegenwoordigers van de UNSa Aérien SNMSAC en de NVLT een conferentie bij die werd georganiseerd door de vereniging OMNES. De NVLT is de Nederlandse vakbond voor luchtvaarttechnici. In de UNSa Aérien SNMSAC zitten onder andere ook luchtvaarttechnici.

Ter herinnering: OMNES is een vereniging onder de wet van 1901, opgericht in 1995 door Alain Dubourg (onder de naam ACGN Air France tot 1998), met als doel seminars over een actueel thema te organiseren voor vakbondsactivisten van Air France. Hiertoe worden opleidingsovereenkomsten gesloten met de directie van Air France.

Na de cijfers over de CO2-uitstoot van de sector (4%) in herinnering te hebben gebracht, hebben de verschillende sprekers, waaronder mevrouw Rigail en de heren Djebari en Timsit, gewezen op de zeer sterke concurrentievervalsing waarmee de groep AF/KLM te maken heeft. Een ton brandstof uit biomassa kost namelijk niet hetzelfde voor bedrijven in de Golf of in de Verenigde Staten. Wat SAF betreft, is het hetzelfde. De VS loopt ver vooruit. Dankzij Amerikaanse financiële steun is deze nieuwe brandstof, , veel goedkoper dan in Europa. Dit prijsverschil kan ook worden verklaard door een verschil in de definitie van SAF tussen IATA en EASA. IATA staat alle grondstoffen toe terwijl EASA de grondstoffen die concurreren met de voedselproductie uitsluit. Volgens Laurent Timsit hebben we een wettelijk kader nodig op internationaal niveau (ICAO) om de markten beter te reguleren. CO2-uitstoot heeft een negatief effect op het klimaat over de hele planeet, niet alleen boven de landen die CO2 uitstoten.

De AF/KLM Groep gebruikt momenteel 0,8% SAF. Tegen 2025 zal de Groep 2% gebruiken in de brandstoftanks van elk vliegtuig. Het doel is om de CO2-uitstoot in 2035 met 5% te hebben verminderd!

Piet Visser, de nieuwe voorzitter van het NVLT, sprak over onze gemeenschappelijke zorgen, die alleen maar toenemen. Het gebrek aan aantrekkelijkheid voor onze technische beroepen heeft nu al gevolgen voor de vliegveiligheid. Om nog maar te zwijgen over de incidenten bij Boeing of de situatie bij KLM, waar de productie niet optimaal is door het gebrek aan onderhoudspersoneel. De wereldwijde luchtvaartsector is momenteel op zoek naar 350.000 gekwalificeerde technici om vliegtuigen te onderhouden!

Onze conclusie:
Net als andere vervoerswijzen en consumentengewoonten moet de luchtvaartindustrie haar transformatie voortzetten om haar impact op het milieu te verminderen. Maar deze verandering is zinloos als er niet meer voldoende luchtvaarttechnici zijn om een optimaal veiligheidsniveau te handhaven.

Uw vertegenwoordigers bij NVLT en UNSa Aérien SNMSAC

Back To Top
Zoeken