Skip to content

Ik wil meedoen met acties van de NVLT. Wat zijn mijn rechten?

Het recht om van werknemers om actie te voeren of te staken staat in het Europees Sociaal Handvest. De regels van het handvest beschermen je. Zo mag je bijvoorbeeld niet ontslagen worden en ook op geen enkele andere manier schade ondervinden door het meedoen aan acties of een staking.

Kan ik ontslagen worden als ik meedoe aan acties of een staking?

Nee, je mag niet ontslagen worden als je meedoet aan officieel door de NVLT georganiseerde acties of een staking. Deze bescherming geldt niet als je meedoet met “wilde acties”,  die niet door de NVLT zijn opgezet.

Wanneer gaan de acties beginnen?

De NVLT heeft namens de Transavia leden een ultimatum met eisen gesteld. De deadline daarvoor is donderdag 7 november 2024 om 23:59 uur. Als Transavia voor dat  moment de eisen niet inwilligt, zijn acties mogelijk vanaf vrijdag ochtend 8 november a.s. Hou ook de Transavia infogroep op Whatsapp in de gaten voor de laatste informatie.

Waar zijn de verzamelplaatsen tijdens de acties?

Dat is op dit moment nog niet bekend. Hou ook de Transavia infogroep op Whatsapp in de gaten voor de laatste informatie.

Mogen andere collega's of ingehuurde krachten ons werk overnemen?

Nee, werk laten uitvoeren dat normaal door een actievoerder/ staker gedaan zou worden, valt onder “besmet werk”. Transavia zou daarmee het “onderkruipersverbod” overtreden en dat is juridisch aanvechtbaar.

Heb ik recht op een stakingsuitkering?

De NVLT heeft géén stakings- of weerstandsfonds. Daarom krijg je als NVLT-lid géén stakingsuitkering bij een staking. Terwijl Transavia op dat moment wel jouw loon over stakingsdagen mag inhouden. Uiteraard is een staking het uiterste middel en zullen we starten met kleinere acties.

Nodig ik collega's uit om ook actie te voeren?

Vraag collega’s gerust om mee te doen aan de acties. Hoe meer actievoerende/ stakende collega’s, hoe sneller Transavia tot afspraken met de NVLT moet komen. Nodig ze dus uit en dat mag best overtuigend, maar wel met respect. Behoud respect voor elkaar ook al wil een collega toch niet meestaken. Actievoerders/ stakers mogen werkwilligen niet gaan hinderen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en werkwilligen stakers niet hinderen met het uitoefenen van hun stakingsrecht.

Moet ik vrij nemen of toestemming vragen om mee te doen?

Je hoeft om mee te doen aan acties of een staking geen vrij te nemen of toestemming te vragen aan je leidinggevende. Je hebt het recht om mee te doen aan door de NVLT georganiseerde acties of een staking. Wel moet je je bij het actiecomité laten registreren als deelnemer/ staker.

Ik ben roostervrij. Kan ik evengoed meedoen met de acties?

Ja, dat kan uiteraard. Kom naar de verzamelplaats en schrijf je in als deelnemer/ staker.

Welke spelregels gelden er bij acties en staking?

Er mag geen geweld gebruikt worden, geen vernielingen plaatsvinden en bedreiging en intimidatie zijn niet toegestaan. Het werk van stakers mag niet worden overgenomen door uitzendkrachten of bijvoorbeeld werkwillige medewerkers uit andere afdelingen. Werkwilligen mogen niet door stakers worden gehinderd om toch te gaan werken.

De normaal geldende code of conduct blijft van toepassing. Realiseer je dat als het huidige verschil van inzicht eenmaal is opgelost je ook weer samen als collega’s aan de toekomst van Transavia moet kunnen bouwen.

Wat moet ik doen als ik discussie krijg met mijn leidinggevende over meedoen aan acties?

Laat je niet intimideren door collega’s of leidinggevenden. We gebruiken het middel van actievoeren en eventuele staking, zoals dat volgens de regels hoort te worden gedaan. Krijg je toch discussies, laat je dan niet uit je tent lokken. Neem als het echt te ver gaat direct contact op met een van de  bestuursleden van de NVLT. Klik hier voor de contactgegevens.

Mag je Transavia kleding of een uniform dragen tijdens acties of een staking?

Nee, in de Transavia uniform voorschriften staat dat het niet is toegestaan om in uniform deel te nemen aan demonstraties, protestmarsen, politieke bijeenkomsten, enz.

Hoe neem ik contact op met het NVLT-bestuur?

De contact gegevens van de bestuursleden vind je hier: https://nvlt.org/team/

Betekent een actievergadering dat er gestaakt gaat worden?

Nee, in een actievergadering worden eerst de aanwezige leden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Daarna wordt éérst een normale stemming gehouden, waarbij met 50% van de aanwezige leden wordt besloten of de voorliggende zaken worden afgewezen of dat er wordt ingestemd. Als er wordt afgewezen volgt de vraag over actievoeren.

Omdat de leden al passagiersvriendelijke acties hebben gehouden en Transavia niet is ingegaan op de eisen, zal ook gesproken worden over acties die de operatie mogelijk kunnen schaden. Dat kunnen allerlei acties zijn, waarbij een staking door het neerleggen van het werk te allen tijde alleen in het meest uiterste geval zal worden ingezet.

Over het voeren van verstorende acties wordt gestemd met instemming of afwijzing van tenminste 75% (“driekwart”) van de aanwezige leden.

Mag ik de actievergadering tijdens werktijd bezoeken?

Nee, je kunt alleen in eigen tijd naar de vergadering komen.

Kan ik digitaal deelnemen aan de actievergadering?

Dat is helaas niet mogelijk.

Als er in die actievergadering besloten wordt tot een actie die door Transavia aan de rechter word voorgelegd, moet de NVLT wij kunnen aantonen dat die afweging zorgvuldig tot stand is gekomen. Daarbij is zorgvuldigheid eigenlijk alleen aan te tonen als de mensen die tot die actie hebben besloten ook daadwerkelijk aanwezig waren.

Er zal ook gevraagd worden een presentielijst te tekenen om die aantallen aantoonbaar te kunnen maken voor als het zover mocht komen. Daarbij zijn niet de namen van belang maar wel dat enkel leden hebben kunnen stemmen en dat er voldoende draagvlak was om besluiten van deze aard (met schade bij de werkgever tot gevolg) te kunnen nemen.

Mag ik mijn stem schriftelijk geven of een ander lid machtigen voor mij te stemmen?

Dat is helaas niet mogelijk.

Als er in die actievergadering besloten wordt tot een actie die door Transavia aan de rechter word voorgelegd, moet de NVLT kunnen aantonen dat die afweging zorgvuldig tot stand is gekomen. Daarbij is zorgvuldigheid eigenlijk alleen aan te tonen als de mensen die tot die actie hebben besloten ook daadwerkelijk fysiek aanwezig waren.

Er zal ook gevraagd worden een presentielijst te tekenen om die aantallen aantoonbaar te kunnen maken voor als het zover mocht komen. Daarbij zijn niet de namen van belang maar wel dat enkel leden hebben kunnen stemmen en dat er voldoende draagvlak was om besluiten van deze aard (met schade bij de werkgever tot gevolg) te kunnen nemen.

Back To Top
Zoeken