Skip to content

Eindelijk handhaving uitstoot schadelijke stoffen!

Arbeidsinspectie stelt ultimatum aan Schiphol

De NVLT vraagt bij Schiphol, KLM en de overheid al jaren aandacht voor de uitstoot van schadelijke en kankerverwekkende stoffen op het platform. Nu is er eindelijk een keihard rapport van de Arbeidsinspectie, waar in wordt gesteld dat er op Schiphol sprake is van “grootschalige en structurele overtredingen”. Daarvan is de luchthaven ook al jarenlang op de hoogte geweest..  (het rapport vind je hier)

Handhaving
Dat de Arbeidsinspectie gaat handhaven op maatregelen tegen de uitstoot is natuurlijk een goede ontwikkeling. Maar de jarenlange lakse houding van Schiphol geeft nog wel reden tot argwaan. De NVLT zal de vinger dan ook strak aan de pols gaan houden als het gaat om de uitvoering van de opgelegde maatregelen. De bestaande inzet op reductie van alle andere vormen van blootstelling (zoals olie, etc.) gaat onverminderd door.

Meld jetblast als occurence
Bij een jetblast op het platform is er sprake van de ernstigste uitstoot van schadelijke stoffen. Wij roepen alle leden daarom op om als je te maken hebt gehad met een jetblast om daarover altijd een occurrence te melden! Ook als dit betekent dat je dagelijks een occurence moet maken, neem er even de tijd voor. Alleen zo wordt het duidelijk voor Schiphol, bedrijven en autoriteiten hoe vaak deze extreme blootstelling voorkomt.

Draag altijd je PBM’s!
Tot die tijd adviseert het bestuur iedereen die op het platform werkt gebruik te maken van de beschikbaar gestelde FFP3 maskers. Laat ook je gedragen bedrijfskleding frequent wassen en draag ‘vieze’ kleding niet na het werk. Beperk iedere blootstelling aan kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk en neem deze dus ook niet mee naar huis!

Vragen
Als je nog verdere vragen en/of opmerkingen hebt, neem dan contact met ons op via nvlt@nvlt.org of neem persoonlijk contact op met een van de kaderleden!

Met vriendelijke groet,
Bestuur NVLT 
 
Back To Top
Zoeken