NVLT stelt ultimatum aan Transavia
Grens van flexibiliteit en inzetbaarheid luchtvaarttechnici is bereikt
De NVLT heeft vandaag, 5 november 2024, een ultimatum gesteld aan Transavia na de vastgelopen onderhandelingen over de noodzakelijke verhoging van de technische salarisschalen.
Tekorten en schaarste
De NVLT constateert al langere tijd dat er sprake bij Transavia is van tekorten aan certifying staff en dat de werkdruk bij voortduring hoog is. Ook is er sprake van een ernstige verwatering van de benodigde en wettelijk vereiste ervaring, omdat Transavia niet bij machte blijkt te zijn om vertrokken medewerkers te vervangen door nieuwe collega’s met een soortgelijk aantal ervaringsjaren. De technische vacatures worden vrijwel uitsluitend gevuld met nieuwe medewerkers met weinig of geen ervaring en/ of zonder een Aircraft Maintenance License (AML). Daarbij komt dat deze op te leiden medewerkers op grond van wettelijke vereisten begeleid moeten worden door eigen ervaren medewerkers, hetgeen de werkdruk nog verder verhoogd.
Deze langdurende situatie, zonder uitzicht op verbeteringen, heeft er toe geleid dat voor de technici bij Transavia de grens van flexibiliteit en inzetbaarheid bereikt is.
Ongewenste inhuur en uitbesteding
Transavia ontkent de tekorten, vanuit de redenering dat een tekort pas aan de orde is “als de operatie niet gedraaid” kan worden. De door de NVLT geconstateerde tekorten worden door Transavia opgelost door het steeds meer inhuren van zeer dure contractors en het uitbesteden van (regulier) werk aan derden. Beide oplossingen vindt de NVLT zeer onwenselijk voor de bedrijfscultuur en de efficiency in de onderhoudswerkzaamheden.
Onvrede en vertrek
De leden van de NVLT bij Transavia hebben in een representatieve enquête in juni 2024 aangegeven dat 54% van hen ontevreden of zeer ontevreden is over hun inkomen. Verder geeft ook 46% aan dat zij regelmatig of vaak nadenken over overstappen naar een andere sector en 8% is actief aan het solliciteren. 60% van de geënquêteerden is ontevreden of zeer ontevreden over de werkdruk. De afgelopen jaren hebben veel technici, met samen honderden onmisbare ervaringsjaren, om deze redenen het bedrijf verlaten.
Grote zorgen over gevolgen
De leden van de NVLT bij Transavia maken zich, net als het bestuur, grote zorgen over de gevolgen van het standpunt van de luchtvaartmaatschappij, specifiek ten aanzien van het weigeren van de structurele verhoging van de technische salarisschalen voor het behoud van technisch ervaren collega’s voor Transavia en het werven van nieuw technisch talent.
Verdergaande acties
Nu Transavia geen gehoor heeft gegeven aan de ludieke en passagiersvriendelijke acties, heeft de NVLT op 4 november 2024 actievergaderingen uitgeschreven om de leden te laten bepalen of zij wensen over te gaan tot verdergaande acties om Transavia te bewegen de eisen in te willigen.
De leden van de NVLT bij Transavia hebben in groten getale aangegeven bereid te zijn tot het voeren van acties om Transavia daarmee alsnog op andere gedachten te brengen. Hierbij worden ook werkstakingen niet uitgesloten.
Ultimatum en eisen
De NVLT heeft een ultimatum gesteld dat loopt tot donderdag 7 november 2024 om 23:59 uur. Transavia heeft tot dat moment de tijd om alsnog tegemoet te komen aan de eisen van de NVLT-leden.
De belangrijkste daarvan is om de salarissen en salarisschalen van de Transavia technici structureel te verhogen naar het niveau van moederbedrijf KLM. Hiermee wordt het behoud van luchtvaarttechnici bij Transavia bevorderd, omdat de concurrentie op salaris met KLM verdwijnt en ook een deel van de achterstand op de arbeidsvoorwaarden in de technische arbeidsmarkt wordt ingelopen.
Geen keuze
Als Transavia voor de deadline niet ingaat op de eisen van de NVLT, zullen vanaf vrijdag 8 november 2024 acties georganiseerd worden, die helaas ook de operatie en de belangen van de passagiers kunnen schaden.
De leden van de NVLT hebben dit besluit met een zwaar hart genomen. Desalniettemin menen zij dat het inwilligen van de eisen noodzakelijk is om personeelsbezetting op peil te kunnen houden en daarmee verdere leegloop en verlies aan ervaring in te dammen.
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Piet Visser, voorzitter NVLT (contact gegevens)