Skip to content

NVLT viert 25-jarig jubileum

De Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) richt zich als vakvereniging exclusief op de belangen van luchtvaarttechnici (certifying staff) werkzaam in de commerciële luchtvaart. Sinds de oprichting op 5 april 2000 heeft de NVLT zich ingezet voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden van haar leden en erkenning van de professionaliteit van luchtvaarttechnici.

Ontstaan van de NVLT
De NVLT is ontstaan uit ontevredenheid onder luchtvaarttechnici over het gebrek aan erkenning van hun beroep door landelijke vakbonden en luchtvaart werkgevers in Nederland. In 2000 begon de vereniging vorm te krijgen en werd opgericht na een aantal (wilde) stakingen van luchtvaarttechnici bij KLM. Deze acties leidden uiteindelijk tot de officiële erkenning van de NVLT door KLM als cao-partij in 2002.

Ontwikkelingen en groei
In de loop der jaren heeft de NVLT haar invloed uitgebreid binnen de Nederlandse luchtvaartsector. De vereniging vertegenwoordigt nu technici bij onder andere KLM, Transavia, Regional Jet Center (RJC) en CHC Helicopters en is bij deze werkgevers ook erkend als collectieve overlegpartner.

Een recente belangrijke ontwikkeling was de aansluiting van de NVLT bij de Vakcentrale voor Professionals (VCP) op 1 januari 2023, waardoor de belangen van luchtvaarttechnici nu ook op nationaal niveau worden behartigd.

De NVLT vertegenwoordigd momenteel meer dan 60% van de certifying staff binnen de Nederlandse commerciële luchtvaartbedrijven.

Successen en bereikte resultaten
De NVLT heeft vele successen geboekt op het gebied van arbeidsvoorwaarden exclusief voor luchtvaarttechnici. Enkele opmerkelijke prestaties zijn:

Bij KLM:

Part 66 vergoeding: erkenning en financiële compensatie voor technici met een Part 66-vliegtuigonderhoudslicentie;
Type autorisatie vergoedingen: vergoedingen voor het behalen van eerste tot en met derde licentie voor het mogen onderhouden van meerdere verschillende vliegtuigtypes;
Technische Autorisatie- en Expertise Vergoeding (TTAEV): een vergoeding, die de expertise en bijzondere verantwoordelijkheden van luchtvaarttechnici erkent;
Arbeidsmarkttoeslag Technici (AMT): een toeslag om de aantrekkelijkheid van het beroep te verhogen en behoud en werving van technici te versterken;
-T-OSG loonschalen: aparte loonschalen voor luchtvaarttechnici.

Bij RJC:

Omzetting van de Martinair cao naar de Metalektro cao en de eigen Arbeidsvoorwaarden cao;
Skills toeslag: Een vergoeding voor het uitvoeren van additionele taken zoals onder ander boroscopen, proefdraaien en B1/B2 combi;
AML-toeslag: vergoeding voor het beschikbaar hebben en houden van een Aircraft Maintenance License;
– Duurzame inzetbaarheid: een kortere werkweek, waarbij de kosten merendeels worden gedragen door het RJC.

Bij Transavia:

– T-schalen: aparte loonschalen voor luchtvaarttechnici
– Toeslag tweede vliegtuigtype: vergoeding voor het behalen een Airbus licentie, naast een Boeing licentie;
– CRS-toeslag (in loon):
toeslag voor het beschikbaar stellen van een Certificate of Release to Service bevoegdheid;
– Retentie toeslag (arbeidsmarkttoeslag): toeslag voor werving en behoud van luchtvaarttechnici;
– Versnelde doorstroom periodieken: snellere doorgroei van het salaris;
– Extra tredes bij promotie naar licensed mechanic: motivatie om sneller door te groeien.

Schaarste
Daarnaast draagt de NVLT bij aan het aanpakken van het schreeuwende tekort aan technici in de mondiale luchtvaartsector. In samenwerking met KLM, Transavia en het RJC werden initiatieven besproken om nieuwe technici aan te trekken en op te leiden. Hieruit is onder andere de Skills Challenge om mbo-studenten te interesseren voor een carrière bij KLM voortgekomen, evenals het Route 66 opleidingstraject bij het RJC. De NVLT is actief betrokken bij allerlei landelijke en regionale initiatieven om behoud en werving van luchtvaarttechnici te bevorderen.

Eigen cao
De eerstvolgende mijlpaal waar de NVLT zich niet-aflatend voor inzet is een eigen cao voor luchtvaarttechnici bij KLM. De lappendeken aan losse toeslagen moet worden omgezet in vast salaris, zodat de arbeidsvoorwaarden kunnen worden toegespitst op het opvangen van de enorme en langdurige schaarste aan technici in de luchtvaart industrie in Nederland en wereldwijd.

Andere activiteiten
De NVLT rekent niet alleen arbeidsvoorwaarden, maar ook veiligheid en het beschermen van de professionaliteit van luchtvaarttechnici tot haar verantwoordelijkheid. In dat kader is de NVLT betrokken bij de Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) en de Global Cabin Air Quality Executive (GCAQE). Ook is de NVLT lid van het internationale samenwerkingsverband Aircraft Engineers International (AEI) en wordt er regelmatig overleg gevoerd met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Analysebureau luchtvaartvoorvallen (ABL) en het Openbaar Ministerie.

Toekomstperspectief
De NVLT blijft zich ook de volgende kwart eeuw en daarna inzetten voor de belangen van luchtvaarttechnici en blijft een actieve rol spelen in het verbeteren van arbeidsvoorwaarden en het waarborgen van de veiligheid in de luchtvaart. Door voortdurend overleg met luchtvaartmaatschappijen en andere stakeholders streeft de NVLT naar een sterke en professionele vertegenwoordiging van luchtvaarttechnici in Nederland.

Op 31 mei a.s. viert de NVLT haar 25-jarig lustrum voor leden, oud-leden en genodigden in het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. Voor meer informatie kun je contact opnemen met nvlt@nvlt.org.

Back To Top
Zoeken