Skip to content

Presentatie OM & ABL verhelderend voor leden

Wordt vervolgd…

Beste NVLT-leden,

Vanmorgen woensdag 10 april 2024, werd op het NVLT kantoor een presentatie verzorgd door het Analyse Bureau Luchtvaartvoorvallen (ABL) en het Openbaar Ministerie (OM).

Just Culture vs onderzoek en opvolging
Namens het ABL heeft mevrouw Hong Dai (data analist) ons meegenomen in de noodzaak van melden en in de verwerking van de gedane meldingen door het ABL. Vanuit het OM heeft de heer Aco Verhaegh (beleidsmedewerker Luchtvaartzaken), uitgelegd hoe het principe van ‘Just Culture’ wordt toegepast binnen de handelswijze van het OM, met betrekking tot het onderzoek en de mogelijke opvolging van gemelde occurences, incidenten of ongevallen. Ook de samenwerking van het OM en het ABL werd daarbij belicht: tot welke ABL-data heeft het OM wel en geen toegang?

Uitwisseling
Aan de hand van meerdere stellingen en een fictieve casus is daarbij ruimte geboden voor discussie en vraagstelling. Op deze wijze ontstond in ontspannen sfeer ruimte voor uitwisseling van informatie tussen de leden van de NVLT en het ABL en OM.

Wordt vervolgd…
Na afloop werd door alle aanwezigen geconcludeerd dat het een waardevolle uitwisseling van inzichten is geweest, die verhelderend zijn voor de praktische situaties waar onze leden in de hangar en op de lijn dagelijks mee te maken hebben. “Het is goed om op deze manier stil te staan bij de bijzondere bevoegdheden en verantwoordelijkheden van luchtvaarttechnici,” zegt NVLT-voorzitter Piet Visser, “we kunnen veel leren van de meldingen die worden gedaan en behandeld.” Het Bestuur zal op een later moment zeker een vervolg geven aan deze samenwerking met het ABL en OM.


Vlnr: Hong Dai (ABL), Aco Verhaegh (OM), Piet Visser (NVLT)

Vragen

Als je nog verdere vragen en/ of opmerkingen hebt, stuur dan een mail naar nvlt@nvlt.org.

Met vriendelijke groet,

Bestuur NVLT

 
 
Back To Top
Zoeken