Skip to content

TRUST TOGETHER

Vandaag heeft de President van de Air France-KLM Holding Janaillac zijn nieuwe plan om het onderling vertrouwen k terug te winnen aan de bonden op het KLM hoofdkantoor gepresenteerd. Janaillac, vergezeld door zijn secretaris Jerome Nanty, heeft de bonden op de hoogte gebracht van de 9 stappen in het plan.

Air France-KLM wil het gezamenlijke vertrouwen terug winnen met een nieuw strategisch plan. Het ambitieuze plan genaamd “Trust Together” moet er voor zorgen dat Air France-KLM kan reageren op de huidige uitdagingen en “groei en competitiviteit” gaan realiseren. Het is de ambitie van Air France-KLM om in het offensief te gaan om weer leider in de globale luchtvaart te worden.

Janaillac gaf aan dat Air France en KLM gelukkig mogen zijn dat zij in 1 groep zitten, het is nu gezamenlijk winnen of verliezen. We moeten sneller veranderen dan onze omgeving. Hij gelooft in de autonomie van beide luchtvaartmaatschappijen. Ten aanzien van kosten besparingen komt er meer focus op Air France omdat zij tot nu aan toe minder hebben gepresteerd dan KLM.

Er komt een nieuwe Luchtvaart maatschappij die onder Air France gaat vallen met ca.10 vliegtuigen die het hoofd moet gaan bieden aan de concurrerende opkomst van de luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten.

Janaillac gaf aan dat deze opkomst één van de grootste bedreigingen is voor Air France-KLM. De zwaar door de Arabische staten gesubsidieerde maatschappijen zijn binnen enkele jaren wel 2 keer zo groot als Air France-KLM. De oneerlijke concurrentie moet door de Europese Unie worden gestopt. Er wordt zwaar gelobbyd om Europese regelgeving hierop aan te laten passen.

Het is een financiële strategische keus om Transavia Frankrijk en Nederland niet verder uit te laten breiden. Er komen dus geen extra bases! De focus is op het vergroten van de thuismarkt.

Air France-KLM wil een wereldleider worden in de MRO business. Men wil dit realiseren door constant te blijven investeren en door efficiency en competitiviteit de ‘groei’ markt te veroveren.

De plannen zorgen ervoor dat Air France en KLM haar eigen identiteit blijft behouden. Dat is een ander verhaal met KLM E&M.
Men wil een studie starten om te kijken of de onderhoudsafdelingen van KLM E&M en AFI verzelfstandigt kunnen worden. Het doel is om als een geheel onder de Air France-KLM holding geplaatst te worden. De onderhoudsafdeling Air France-KLM E&M bestaat al ruime tijd in de Holding, hier werden tot dusver alleen de strategische beslissingen genomen voor KLM E&M en AFI.
Men heeft Lufthansa Technik als voorbeeld genomen.
De reden voor het onder de Holding plaatsen is dat beide bedrijven significante winst maken en dat de Holding geld nodig heeft om te kunnen investeren.

Omdat het onduidelijk is wat dit zou gaan betekenen voor KLM E&M en haar werknemers wordt er een studie gemaakt waarbij bonden betrokken gaan worden. De NVLT begrijpt maar al te goed wat dit voor haar leden bij KLM, RJC en Transavia zou kunnen betekenen. De vragen over pensioen, IPB, (metaal)CAO en toekomst kwamen al voorbij. Wij gaan het zeker met aandacht en enige gezonde argwaan volgen. Op dit moment hebben wij geen pasklare antwoorden.

De voormalige baas van AFI-KLM E&M Franck Terner is onlangs overgestapt als CEO naar Air France. Wij hebben Janaillac gevraagd wie zijn opvolger gaat worden. Janaillac gaf aan dat het nog niet bekend is. Hierop hebben wij onze zorg geuit dat het in het kader van ‘Trust Together’ van groot belang is dat wij voldoende vertrouwen hebben in de nieuwe man omdat de plannen grote consequenties voor onze leden kunnen hebben.

Janaillac heeft door zijn presentatie en optreden een daadkrachtige indruk bij ons achter gelaten.

Het bestuur.

Back To Top
Zoeken