Skip to content

UITNODIGING THEMA MIDDAG HUFAG 11 OKTOBER! Hoe is de kijk op veiligheid veranderd?

HUFAG themamiddag Hoe is de kijk op veiligheid veranderd?

De stichting HUFAG organiseert woensdag 11 oktober 2017 in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Luchtvaart Technici (NVLT) een middag over veiligheid, onze veranderende kijk erop en wat we nog kunnen leren in deze snel veranderende wereld.

Toen Generatie X (1955-1970) de arbeidsmarkt betrad, werden taken zonder mitsen en maren uitgevoerd. Nu moet deze groep zien om te gaan met een cultuur en procesveranderingen, zoals opgeschud door de opkomende Generatie Y (1985-2000) die hier een hele andere kijk op hebben. Wat betekend dit voor de oudere generatie, wat doen al die veranderingen in sneltreinvaart met hun kijk op veiligheid?

Onder invloed van deze nieuwe generatie zijn organisaties aan het innoveren en continu processen aan het verbeteren. Onder andere laat Teaming zien dat organisaties een leervermogen bereiken wanneer teams de gelegenheid gegeven wordt om te leren. Dit leerproces kan worden verstoord door een aantal factoren zoals bijvoorbeeld groupthink, maar kunnen ook positief beïnvloed worden door de teamleiders.

Ook onze kennis van de werking van onze hersenen schrijdt met een onverminderde vaart voort, wat kan deze vernieuwende neurologische kennis voor onze kijk op veiligheid betekenen? Brain based safety stelt dat automatismen vele malen sterker zijn dan inzichten. Een goede regel leidt niet vanzelf tot het bijpassend gedrag. We hebben daarom moeite om onszelf te veranderen of regels van anderen op te volgen. Bovendien willen we als mensen graag bij het team behoren en zijn bereid hiervoor concessies te doen. Een onveilig handelend team kan verleiden tot het doen van onveilige handelingen welke we alleen nooit zouden doen. In de context van onderhoudstaken zijn dit interessante stellingen. Dhr. Juni Daalmans, docent psychologie en managementtrainer zal tijdens de themamiddag hier uitgebreid op ingaan.

Zonder verleden geen toekomst, wat heeft het verleden ons geleerd? Hebben de economische belangen ooit invloed gehad op veiligheid? Wat kunnen we leren van de wereld buiten de luchtvaart? Dhr. Ben Ale, emeritus hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding zal hierover meer vertellen.

Tijdens deze themamiddag zullen inzichten gedeeld worden die kunnen bijdragen op een vernieuwende kijk op veiligheid.

 

(NVLT leden ook inschrijven via HUFAG)

Deelname aan deze middag is kosteloos.

Programma:

Inloop [ vanaf 13:45]

Aanvang [14:00]

Dhr. Ben Ale [14:10]

evt. Koffiebreak [15:10- 15:25]

Dhr. Juni Daalmans [15:25-16:25]

Discussie [tijd]

Borrel [vanaf 17:00]

 

Locatie: Stationsplein ZuidWest 1001, 1117 CV SCHIPHOL (Oost)

Na inschrijving, uiterlijk een week voor aanvang, ontvangt u de uitnodiging met routebeschrijving.

 

Back To Top
Zoeken