Skip to content

Geen wijzigingen Pensioenfonds KLM Grond

Bestuur en BSG blijven pensioenen beheren

Vorige week heeft het Algemeen Pensioenfonds van KLM gecommuniceerd over de verkoop van de vermogensbeheeractiviteiten van de Blue Sky Group (BSG) aan Achmea Investment Management. De tekst op de website en de mail naar de deelnemers was nogal kort en technisch en roept daarom veel vragen op bij de leden. Zo is er (ten onrechte) de aanname ontstaan dat het Grondpensioenfonds op zou houden te bestaan en opgaat in Achmea.

In het kort een uitleg over deze verkoop en de verantwoordelijkheden

De vermogensbeheeractiviteiten van een pensioenfonds gaan over het beleggen van het geld op de rekeningen waar een pensioenfonds haar vermogen heeft gestort. Hoe en waarin deze beleggingen worden gedaan, het beleggingsbeleid en de risicoprofilering, blijven de verantwoordelijkheid van het bestuur van het pensioenfonds.

Beleggingsbeleid en risicoprofilering moeten aan strenge criteria voldoen. Zo moeten de risico’s van het beleggingsbeleid ‘maakbaar’ zijn ten opzichte van de uitgesproken verwachtingen over de pensioenen (opbouw en indexatie), maar ook aan gestelde doelen zoals bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen (ESG, Environmental, Social en Governance).

Dit beleid wordt intern onder andere getoetst door het Verantwoordingsorgaan, de Raad van Toezicht en een compliance officer. Extern wordt meegekeken door onder andere De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten, de actuaris van het fonds en de accountant en zonodig wordt ingegrepen. De overgang van het vermogensbeheer betekent dus niet het einde van ons pensioenfonds.

De pensioenopbouw, pensioenuitkeringen en administratie worden nog steeds verzorgd door het Algemeen Pensioenfonds KLM met BSG voor de praktische uitvoering van de pensioenregeling.

Met de overgang van het vermogensbeheer naar Achmea zijn naar wij weten minder dan 10 mensen van BSG betrokken, die mee zullen gaan naar de nieuwe beheerder.

Zijn er nog vragen stel deze dan rechtstreeks aan het pensioenfonds: pensioenservice@klmgrondfonds.nl of 020 – 4266210

Met vriendelijke groet,
Bestuur NVLT

Nieuwsbrief Geen wijzigingen Pensioenfonds KLM Grond

Back To Top
Zoeken