Skip to content

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2014

Van de voorzitter

Het lijkt wel of de wereld op z’n kop staat. Rusland morrelt aan de deur van Oekraïne en in dat gebied vindt een verschrikkelijke ramp plaats waar de hele wereld zijn afschuw over uitspreekt. Nederland is zwaar getroffen door het grote verlies aan Nederlandse levens. Malaysian Airlines op de rand van faillissement door deze en de vorige ramp die ook nog vers in het geheugen ligt en nog niet is opgelost.

In de Gaza strook is het weer rustig. Duizenden doden aan voornamelijk Palestijnse kant hebben het probleem dat al zo lang bestaat, niet opgelost. Het midden Oosten staat onder zware dreiging van extreme moslim groeperingen waartegen de VS, Europa en de Arabische wereld nu gezamenlijk optreden uit angst dat de ideologie van IS de wereld veroverd. De vraag is, hoe lang blijven deze gebeurtenissen actueel. Nog niet lang geleden sprak de hele wereld en zijn leiders afschuw uit over de ontvoering van meer dan 200 meisjes door Boko Haram in noord oost Nigeria. We horen er niet veel meer van en ook de wereldleiders en hun vrouwen hoor je er niet meer over. Het lijkt niemand nog iets te kunnen schelen wat er met die meisjes gebeurd is.

In de luchtvaart is het kommer en kwel. De gevestigde orde waaronder AF KLM klaagt over de oneerlijke concurrentie met de Low Cost airlines als Easy Jet en Ryanair. Ook het gevaar uit de golfstaten is reëel en moeten we niet onderschatten. Europa schijnt het allemaal niet te deren en faciliteert de toegang van de niet Europese airlines schijnbaar zonder zich de vraag te stellen wat dat betekent voor de gevestigde orde. Hoe ver moet Europa gaan met het stimuleren van concurrentie door niet Europese airlines? Net als de wereldse problemen zullen ook de stakende Air France piloten weer uit het nieuws verdwijnen. Toch blijft de strijd voor onze arbeidsvoorwaarden op de achtergrond onverminderd doorgaan. Een strijd die steeds moeilijker wordt gezien de situatie van de airlines waar wij ons dagelijks brood moeten

verdienen. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om onze eigen positie te verdedigen. Vanaf komende maand worden bij alle leden van de KLM groep onderhandelingen gevoerd over de CAO’s het wordt moeilijk maar we kunnen niet anders dan de moed er in houden en proberen de onderhandelingen tot een goed einde te brengen.

Ron Scherft

NVLT

Klik hier voor volledige nieuwsbrief.

Back To Top
Zoeken