Skip to content

Vliegtechnici niet blij met vonnis

Grondwerktuigkundigen in de luchtvaart zijn ontevreden over de uitspraak van de kortgedingrechter inzake de giftige gassen in vliegtuigen. De rechter oordeelde woensdag dat de KLM onderzoek moet laten doen naar concentraties tcp-dampen in de cockpit van de Boeing 737’s van de KLM. De technici vinden dat veel te beperkt.

Volgens de technici heeft de rechter uitspraak gedaan op basis van beweringen en niet van feiten. Bovendien is de uitspraak van de rechter te veel gericht op cockpitpersoneel, terwijl veel andere werknemers in de luchtvaart ook te maken hebben met de dampen.

Ellebogen
“Grondwerktuigkundigen worden dagelijks aan oliedampen blootgesteld en zitten figuurlijk soms tot aan de ellebogen in de giftige olie”, zegt Ron Scherft van de vakbond voor luchtvaarttechnici NVLT.
Het kort geding was aangespannen door een KLM-piloot die zegt ziek te worden tijdens zijn werk in de cockpit door hoge concentraties tcp-dampen.

Vreemd
Scherft is blij dat er aandacht voor de problematiek is, maar stelt ook dat de rechter blijkbaar niet weet wat er speelt. “Het is vreemd dat er alleen maar onderzoek gedaan moet worden bij één maatschappij en dan alleen maar bij één soort vliegtuig, de Boeing 737.”

De problematiek speelt wereldwijd en bij veel soorten vliegtuigen. Scherft vraagt zich dan ook af wat de conclusie van dit onderzoek zouden kunnen voorstellen.

Veel groter onderzoek
Staatssecretaris Mansveld had in juni op aandringen van de sector al een veel groter onderzoek gelast naar het effect van de tcp’s aan boord. Dat onderzoek gaat in Europees verband plaatsvinden, in Nederland is het RIVM verantwoordelijk.

Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat doen dat KLM van de rechter moet uitvoeren. KLM heeft wel toegezegd dat ook dat onderzoek er komt.

Platformpersoneel
De vakbond van luchtvaarttechnici had al eerder bij staatssecretaris Mansveld erop aangedrongen om ook het platformpersoneel in de luchtvaart in het grotere onderzoek mee te nemen, maar dat verzoek is door Mansveld genegeerd.

Vliegtuigfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen erkennen dat er mogelijk tcp-dampen in cockpit en cabine terechtkomen. Het verband tussen tcp en de gezondheidsklachten van luchtvaartpersoneel is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

NOS
http://nos.nl/artikel/553474-vliegtechnici-niet-blij-met-vonnis.html

Back To Top
Zoeken